Rick And Morty Napisy Angielski
pomyślałam, że wziąłeś się tak faktycznie za filmy, a wiem, że z nimi jest troszkę trudniej ;)chyba aż tak bez znaczenia to nie jest, bo ja ostatnio wzięłam się za The Big Bang Theory i tam to nawet po polsku połowy nie rozumiem, bo za dużo fizyki A co do tych napisów to podobno, że na początek warto spróbować oglądać po angielsku, ale z polskimi napisami, później się przesiąść na angielskie napisy, a na koniec to już bez napisów :PNajlepiej jakbyś sam popróbował kilka odcinków i się przekonasz co odpowiada Ci najbardziej ;)
Rick and Morty napisy Angielski
Jakie są przewagi dubbingu nad lektorem i napisami?Dubbing to wbrew pozorom najmniej inwazyjna i szkodliwa metoda dla audiowizualnej strony filmu. Napisy zasłaniają część ekranu, a poza tym odciągają naszą uwagę od wydarzeń. Wie to każdy, kto kiedyś nie nadążył z przeczytaniem napisów i od razu zgubił wątek, bo nie miał czasu patrzeć powyżej. Trzeba też pamiętać, że napisy zawsze stanowią pewien skrót. Jeżeli rozmowa idzie bardzo powoli, to dają jakoś radę. Ale u takiego Quentina Tarantino, gdzie dialogi lecą w błyskawicznym tempie, są bardzo bogate i ważne dla całej historii, siłą rzeczy dostajemy kondensację wypowiedzianych kwestii, ponieważ mało kto byłyby w stanie to tak szybko przeczytać. Lektor z kolei zagaduje całą grę aktorską zawartą w głosie i intonacji, a także efekty dźwiękowe i muzykę. Od strony edukacyjnej też klapa. Nikt nigdy nie był w stanie nauczyć się języka angielskiego, oglądając filmy z lektorem (śmiech). Przy dobrze zrobionym dubbingu podobne problemy nie występują, bo on jest niezauważalny. 041b061a72